tisdag 22 september 2009

Pajer med dinkelmjöl och keso





Pajer med dinkelmjöl och keso


Ca 6 pers (vanlig pajformsstorlek)
PAJSKAL:
4 dl vetemjöl
4 msk smör
4 msk vatten
4 msk lättfil/fil/yoghurt
ELLER:
3,75 dl dinkelmjöl
150 g smör
150 g keso naturell

ÄGGSTANNING:

500 g keso naturell
4 st ägg

Blanda allt till pajskalet i matberedare eller för hand. Förgrädda skalet i 10 min i 200 grader.
Blanda ihop äggstanningen med valfri fyllning. Fyll skalet och grädda i ca 40 min.

FYLLNING – SKINKA OCH PURJOLÖK

150 g rökt skinka/kassler
200 g purjolök
örtsalt
svartpeppar
ca 150 g smulad fetaost

FYLLNING - LINSER & SPENAT

1/2 gul lök, mjukfräst i panna i oljan
2 vitlöksklyftor, pressade
6 inlagda soltorkade tomater , hackade
225 g fryst bladspenat (tinad, urpressad)
1 msk olja
1 burkar röda linser (kokta, avrunna à ca 400 g)
1/4 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
150 g fetaost, smulad

FYLLNING - LAMMFÄRS & CHÈVRE

1,5 rödlökar (ca 225 g)
1 msk smör
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor (pressade)
1/2 msk torkad rosmarin
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ca 125 g chèvre

Fräs rödlök, rosmarin, lammfärs och vitlök i smöret. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite. Blanda med äggstanningen och lägg i pajskalet.
De två översta pajerna har jag testat, varav den översta brukar vara populärast! Snart ska jag testa lammfärspajen också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar