tisdag 22 september 2009

Franska matäventyr
I augusti var jag med familjen i Frankrike. Först en vecka på Franska rivieran (Nice) och sedan en vecka i Martel där vi träffade Alains släktingar. Jag tycker alltid att det är lika spännande att åka utomlands och se vad de har för matkultur. När vi var i Martel så besökte vi, tillsammans med Alains kusiner och faster med familjer, en gård där det fanns en mysig restaurang. Vi fick typisk fransk mat på franskt vis. Det betyder att alla rätter kommer in var för sig, de blandar inte så mycket. Man tar bara lite lite av varje rätt så det ser inte mycket ut på tallriken, men i slutändan har man ätit jättemycket ändå...för att det är sååå gott!! Till maten drack alla som ville ha vin ROSÈ, det verkar vara lite poppis som här.
Så här serverades måltiden:

Vi började med en fördrink (fast det var en lunch bara...) som hette KIR, det är vitt vin blandat med svartvinbärslikör. Det är jättegott, men det hade jag smakat i Sverige också faktiskt.

Sedan fick vi en en simmig GRÖNSAKSSOPPA MED BRÖD i. Vi hade även jättegott BRÖD till hela måltiden. Bröd är något de verkligen kan i Frankrike!!

Efter det kom köttet in, det var GÅSLEVER och HACKAT GÅSKÖTT - låter kanske inte så gott, men det var det. Speciellt gott var det att lägga en bit gåslever på det smarriga brödet. (Det är dock med rättså dåligt samvete jag äter gåslever, jag gillar inte sättet de behandlar de stackars gässen på...)

Sedan kom det in en POTATISKAKA som var bakad i ugnen med en hel del ankfett i och hackade champinjoner på, denna serverades tillsammans med ROSASTEKT LAMMSTEK. Sagolikt gott!!

Efter det kom det in GODA OSTAR varav en var en typ av chevré. Den som inte ville ha ost kunde välja på en typ av lufttorkad skinka. Jag älskar ost och fick riktigt frossa i ost under hela frankrikevistelsen. Alains faster Sylvie serverade ost efter lunchen och middagen varje dag!!!

Till sist kom efterrätten in. Det var ILE FLOTTANTE som betyder den flytande ön. Det är en stor skål med vaniljsås. I såsen flyter det runt mjuk maräng, dvs ungefär sån som vi har på Glace au four. Till detta serverades en slags seg, inte så söt och inte så god sockerkaka. Alain älskar vaniljsås så nu fick han verkligen njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar