söndag 12 juli 2009

Grillade grönsaker med chevre

Grillade grönsaker med chevre -underbart gott!!!

I tisdags hade vi en minisläktträff hemma. Min syssling Tina som bor i England var här med sin dotter Maja. Vi var totalt 15 personer och fick lov att duka på snedden i vardagsrummet. Vi bjöd på CHILIGRILLAD FLÄSKFILÉ, KOKT FÄRSKPOTATIS (vilken vi hade spolat ren med högtryckstvätten i en sk kundkorg...snabbt roligt enkelt) GRILLADE GRÖNSAKER MED CHEVRE OCH ETT GOTT SURDEGSBRÖD MED VISPAT VITLÖKSSMÖR. Maten var väldigt uppskattad. Vi började med att dricka lite bubblande vitt vin- Chapel Hill, vilket var en trevlig överraskning och dessutom ganska billigt! Till det bjöd vi på grissini inlindade i parmaskinka, små hjärtsalladsblad med en klick ädeloströra och en valnöt, hommus och svart tapenade med crostini och knäckis, chilinötter. Det är bra att bjuda på lite drinktilltugg istället för en förrätt när man är så många. Köttet hade vi bara låtit få färg på grillen för att sedan göra klart det i ugnen strax före servering. Grönsakerna hade vi också grillat under dagen. Vi lade dom i en långpanna (den var fylld med råge) och värmde på strax före servering, blandade sedan med chevre och dressing. Till efterrätt blev det jordgubbsmarängsviss och senare till kaffet bjöd vi på en ambrosiakaka som min mamma varit snäll och bakat.

Grillade grönsaker

(Till 11 vuxna och 4 barn)

2 auberginer (tjocka saltade och avtorkade skivor)
1 gul zuccini
1 grön zuccini
4 färska vitlökar (delade i 4 delar, kokta 5 minuter)
1 knippe färsk gul/röd lök (delade i 4 delar, kokta i 5 minuter)
5 kokta majskolvar (delade i tre delar)
2 röda snackpaprikor (delade i långa delar)
2 gula snackpaprikor (delade i långa delar)
Chevre i valfri mängd
En god vinägrette (får med fördel bla innehålla honeydijon, balsamvinäger och pressad vitlök)
(Babyspenat)

Lägg allt utom löken och vitlöken i en stor skål, häll på lite olivolja, salt och svartpeppar. Blanda om! Grilla snabbt bara för att få fin färg. Lägg tillbaka i skålen. Löken och vitlöken som du kokat i ca 5 minuter sprider du ut på ett smörpapper i en långpanna, ringla på olja, salta och peppra. "Baka" i ugnen i 200 grader ca 10 minuter eller tills allt fått lite färg. Ta ut långpannan och lägg på de övriga grönsakerna. Sätt tillbaka in i ugnen och värm på sedan strax före servering. Lägg på stort vackert fat och lägg på chevrebitar och ringla på dressing. (Man kan också blanda i babyspenat, men det glömde jag...)

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar