fredag 2 november 2012

Egen äppelmust vid Rosenhill 21 oktober 2012

Vi har ett otroligt produktivt äppelträd. Ingrid Marie var det ett äppelproffs som sa att det var, men jag tvivlar på det....Vi har köpt Ingrid Marie äpplen på Hemköp och jämfört, det var nog inte samma sort! Ja, ja. Goda är dom i alla fall och de går bra att förvara och spara en bra bit in på vintern. Vi har plockat 20 kg att spara och äta av och sedan plockade vi 40 kg som vi åkte till Rosenhills musteri med. Ändå är det kvar lika mycket till...vi har gett bort en del och en del blir fågelmat :)

Att komma till Rosenhill med äpplena var en upplevelse i sig. Ett ganska speciellt ställe som verkar återanvända allt. De hade t o m tätat huset med gamla kläder... De har även en ge och få butik där allt är gratis och ett café. När vi kom dit var det näst sista helgen de skulle ha öppet. Det var fem bilar före oss och Ella och Hugo lekte på en gammal traktor som stod bredvid. Mamma (mormor Ulla) var med och när det var våran tur fick vi hjälp med att bära ut de tunga stora backarna med härliga äpplen i. De hivade ner alla äpplen i ett badkar där de tvättades snabbt -kändes bra att de inte var smutsiga från början, för jag tror inte att de hade hunnit bli så rena i den snabba tvätten... Sedan togs de upp korg för korg och lades ner i en "kvarn" som mosade sönder dem totalt! Sedan pressades moset mellan dukar och musten gick genom en slang till en metallbehållare. Därifrån tappades musten upp på tre tiolitersdunkar som vi köpte där. Jag fick smaka min egen must direkt från en mugg medan den tappades upp!! Det var underbart GOTT och en härlig känsla! Om det lyckas bra med förvaringen och hållbarheten, så lovar jag att det här kommer vi att göra varje år! Kanske köper vi så småningom en egen mustmaskin. Av 40 kg äpplen blev det 29 liter must. Kostnaden var 5 kr/liter must + dunkarna som vi köpte. På hemvägen stannade vi till vi Kina Slott på Drottningholm där vi fikade med våfflor med sylt och grädde för 37 kronor våfflan!!! Mysig fikamiljö i valven!! När vi kom hem var det så dags att ta hand om all must. Jag pastöriserade den, dvs värmde den till 75 grader i 15 minuter och tappade sedan upp den på heta rena glasflaskor. Sedan skulle den svalna långsamt så alla flaskor fick vila under en fleecefilt över natten och sedan sval förvaring. Det är 100% ren must, inga tillsatser!! Det sägs att musten under lagring mognar och klarnar och är som godast efter ca 4 månaders lagring. Den är helt underbart god redan nu!! Ella och Hugo älskar den!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar