Till vår dotter Ellas dop den 17 januari 2009, hade jag stora problem med om jag skulle beställa doptårtor eller om jag skulle hinna göra dem själv. Jag har tidigare gjort doptårtor till mina brorsbarns dop Johan och Mattias. Men då hade jag inte barn själv och tyckte att jag hade gott om tid. Jag tycker visserligen att det är jättekul att baka tårtor, men jag var osäker på om tiden skulle räcka till. Men som med allt annat handlar det om planering.
Redan en månad innan började jag baka de sju bottnarna som skulle bli fyra extra höga tårtor. Jag bakade enligt receptet "treäggstårtan" som min mormor kallar den, med ett tillägg av rivet citronskal i smeten. Jag lade dem sedan i frysen. Någon vecka innan beställde jag fyra vita marsipanlock, för 20 bitars tårta, på METRO i Täby Centrum. Dessa var sedan bara att kavla ut mellan smörpapper, fodra med smält smör och lägga på som lock. Lägga på locket kräver två personer om man inte vill tappa hela locket på fel ställe...
Nallarna som jag ställde på tårtan beställde jag från kakburken.se. De var gjorda av clay dough och gick inte att äta, men blev istället ett gulligt minne att spara. Dekorationerna i rosa sugarpaste gjorde jag ett par veckor i förväg. Tårtorna gjordes helt klara kvällen före dopet och förvarades i en kyl över natten. De får då inte täckas över alls eftersom de då kan bli blöta och tråkiga på ytan.
Som vanligt när det gäller mig tog jag till i överkant på antal tårtor. Det var ca 45 gäster och det blev ca en och en halv tårta över. Vi hade ganska mycket annat på kaffebordet också, bl a vit chokladkladdkaka, bullkransar, småkakor och havrebollar. Min mamma och mormor hjälpte till att baka. Här kommer receptet på Ellas saftiga, friska och fräscha doptårta:
Ellas doptårta
12 bitar
Botten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter (ca 2,5 liter).
Vispa ägg och socker pösigt. Sätt till det heta vattnet mot slutet.
Blanda mjöl och bakpulver, vänd i detta i äggblandningen.
Häll ner i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Sänk ev värmen mot slutet.
En och en halv botten används till en tårta för att få den lite högre. Det blir då ca 16-20 bitar.
(Till 45 personer räckte 3 sådana tårtor mer än väl. Det blev en hel över + några bitar. Annat kakbord fanns också).
Fyllning (varva dessa fyllningar i de (minst)fyra våningarna):
Citronkräm –se recept nedan
Marsanvaniljgrädde –vispa i 1 tsk marsanpulver per dl vispgrädde, vispas hårt
Hallonsylt
Marsanvaniljkräm –enligt recept på paketet, får ej komma i kontakt med locket.
Citronkräm:
Saft och rivet skal av en citron (ekologisk)
1 ½ dl socker
3 ägg
2 msk kallt smör
Gör krämen medan tårtbottnen gräddas. Blanda citronsaft och skal, socker och ägg i en rostfri bunke. Ställ den över en kastrull med vatten och låt vattnet koka upp. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka. Ta bunken från värmen, klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt svalna. Kan förberedas dagen innan (ställ då i kylen).
Garnering:
Innan locket läggs på täckes tårtan med vaniljgrädde, runda översidan fint.
Marsipanlock av vit marsipan 20 bitar (kan beställas, ca 80:-/st) OBS: fodra locket med smält avsvalnat smör som penslas på insidan.
Rosa sidenband att binda runt tårtans nedre del, gör en fin rosett.
Nalle (i clay-dough) eller annan dekoration, ätbar eller inte.
Små blommor av sugarpaste som man färgar själv för att få samma färg som sidenbandet.
Text: ELLA (blommor och bokstäver går att göra flera veckor i förväg)
Hjärta av samma rosa sugarpaste att fästa ovanför rosetten på kanten.
Blommorna:
Köp vit sugarpaste + rosa gelefärg. Knåda in lite färg i taget för att få önskad nyans. Kavla ut pasten. Tryck ut blommor och hjärtan med ett mått. Lägg blommorna på en ren svamp och tryck lätt i mitten, för att få bladen att stå upp lite. Sätt lite kristyr i mitten och tryck dit en strösselblomma etc
Bokstäverna trycks ut med hjälp av mallar, gnid på lite maizena först på den utkavlade pasten.
Fäst blommor och bokstäver på tårtan mha kristyr.
Tårtan håller sig torr och fin 1-2 dygn i kylen, den får INTE täckas över med något (då börjar den ”svettas”).
Redan en månad innan började jag baka de sju bottnarna som skulle bli fyra extra höga tårtor. Jag bakade enligt receptet "treäggstårtan" som min mormor kallar den, med ett tillägg av rivet citronskal i smeten. Jag lade dem sedan i frysen. Någon vecka innan beställde jag fyra vita marsipanlock, för 20 bitars tårta, på METRO i Täby Centrum. Dessa var sedan bara att kavla ut mellan smörpapper, fodra med smält smör och lägga på som lock. Lägga på locket kräver två personer om man inte vill tappa hela locket på fel ställe...
Nallarna som jag ställde på tårtan beställde jag från kakburken.se. De var gjorda av clay dough och gick inte att äta, men blev istället ett gulligt minne att spara. Dekorationerna i rosa sugarpaste gjorde jag ett par veckor i förväg. Tårtorna gjordes helt klara kvällen före dopet och förvarades i en kyl över natten. De får då inte täckas över alls eftersom de då kan bli blöta och tråkiga på ytan.
Som vanligt när det gäller mig tog jag till i överkant på antal tårtor. Det var ca 45 gäster och det blev ca en och en halv tårta över. Vi hade ganska mycket annat på kaffebordet också, bl a vit chokladkladdkaka, bullkransar, småkakor och havrebollar. Min mamma och mormor hjälpte till att baka. Här kommer receptet på Ellas saftiga, friska och fräscha doptårta:
Ellas doptårta
12 bitar
Botten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter (ca 2,5 liter).
Vispa ägg och socker pösigt. Sätt till det heta vattnet mot slutet.
Blanda mjöl och bakpulver, vänd i detta i äggblandningen.
Häll ner i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Sänk ev värmen mot slutet.
En och en halv botten används till en tårta för att få den lite högre. Det blir då ca 16-20 bitar.
(Till 45 personer räckte 3 sådana tårtor mer än väl. Det blev en hel över + några bitar. Annat kakbord fanns också).
Fyllning (varva dessa fyllningar i de (minst)fyra våningarna):
Citronkräm –se recept nedan
Marsanvaniljgrädde –vispa i 1 tsk marsanpulver per dl vispgrädde, vispas hårt
Hallonsylt
Marsanvaniljkräm –enligt recept på paketet, får ej komma i kontakt med locket.
Citronkräm:
Saft och rivet skal av en citron (ekologisk)
1 ½ dl socker
3 ägg
2 msk kallt smör
Gör krämen medan tårtbottnen gräddas. Blanda citronsaft och skal, socker och ägg i en rostfri bunke. Ställ den över en kastrull med vatten och låt vattnet koka upp. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka. Ta bunken från värmen, klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt svalna. Kan förberedas dagen innan (ställ då i kylen).
Garnering:
Innan locket läggs på täckes tårtan med vaniljgrädde, runda översidan fint.
Marsipanlock av vit marsipan 20 bitar (kan beställas, ca 80:-/st) OBS: fodra locket med smält avsvalnat smör som penslas på insidan.
Rosa sidenband att binda runt tårtans nedre del, gör en fin rosett.
Nalle (i clay-dough) eller annan dekoration, ätbar eller inte.
Små blommor av sugarpaste som man färgar själv för att få samma färg som sidenbandet.
Text: ELLA (blommor och bokstäver går att göra flera veckor i förväg)
Hjärta av samma rosa sugarpaste att fästa ovanför rosetten på kanten.
Blommorna:
Köp vit sugarpaste + rosa gelefärg. Knåda in lite färg i taget för att få önskad nyans. Kavla ut pasten. Tryck ut blommor och hjärtan med ett mått. Lägg blommorna på en ren svamp och tryck lätt i mitten, för att få bladen att stå upp lite. Sätt lite kristyr i mitten och tryck dit en strösselblomma etc
Bokstäverna trycks ut med hjälp av mallar, gnid på lite maizena först på den utkavlade pasten.
Fäst blommor och bokstäver på tårtan mha kristyr.
Tårtan håller sig torr och fin 1-2 dygn i kylen, den får INTE täckas över med något (då börjar den ”svettas”).
Fantastiska tårtor! Tack, för att du delar med dig!
SvaraRadera